SELAMAT DATANG

Selamat datang... Semoga bahan2 yang dipaparkan boleh digunakan bersama.

MALAYSIA KU TERCINTA

MALAYSIA KU TERCINTA bendera malaysia gif bendera malaysia gif bendera malaysia gif bendera malaysia gif bendera malaysia gif bendera malaysia gif

Wednesday, 7 December 2011

GEOGRAFI PMR 23/1


PENGENALAN KEPADA KERTAS SOALAN GEOGRAFI PMR

Penilaian Geografi Peperiksaan Menengah rendah (PMR) menggunakan dua instrumen :

Kertas 1 ( 23/1 ) Kertas berbentuk objektif aneka pilihan.
Kertas 2 ( 23/2 ) Kerja Kursus Kajian Geografi Tempatan.
Format instrumen pentaksiran.

 

8 comments:

 1. Untuk memperolehi A dalam matapelajaran Geografi PMR, calon perlu memahami format soalan yang dikemukakan.

  ReplyDelete
 2. Cikgu PBS (Pentaksiran Berasaskan Sekolah) akan bermula pada tahun ini kepada murid Tingkatan 1 kerana pada tahun 2014 PMR sudah tiada. Semua murid akan dinilai secara berterusan. Apakah komponen PBS yang akan ditekankan dalam sistem pentaksiran terbaharu ini? Adakah sistem BAND akan ditekan dalam pentaksiran setiap matapelajaran? Setakat ini hanya pentaksiran untuk subjek KH sahaja diketahui dan subjek lain tiada lagi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bagi matapelajaran geografi, proses p & p dan penilaian diteruskan seperti biasa sehingga mendapat kata putus dari pihak yang berkenaan.

   Delete
 3. Terima kasih di atas maklumat tersebut. Walau bagaimanapun jika ada apa-apa maklumat tentang perubahan dari segi pentaksiran harap cikgu dapat kongsikan maklumat tersebut. Jika Cikgu berminat untuk menulis buku geografi boleh menghubungi saya. Sekian terima kasih.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih atas pelawaan.. Buat masa ini, saya masih terikat dengan satu syarikat e-learning.. Insyaallah satu masa nanti mungkin kita boleh bekerjasama

   Delete
 4. Assalamualaikum,
  Apa khabar? Cikgu bila pelaksaan DSP geografi bagi pelajar tingkatan 1 mula dilaksanakan. Bagaimana pula dengan PBS geografi ada perubahan ke? Adakah berlaku sedikit rombakan pada silibus geo t1 dr segi pecahan bab.

  ReplyDelete
 5. Waalaikumussalam..
  Alhamdulillah baik.. PBS untuk geografi ting 1 ada sedikit perubahan.. setakat ni x ada rombakan pada silibus.. cuma penilaian tidak lg seperti dahulu yg lebih menekankan peperiksaan.. Saya berhasrat untuk menulis buku bg PBS geografi ni.. harap saudara ezree dapat bekerjasama ngan saya

  ReplyDelete
 6. Assalamualaikum,
  Insaalah cikgu jika ada projek yg berkaitan serta bersesuai dengan kehendak syarikat cikgu boleh menulis dengan syarikat kami..Info Didik Sdn. Bhd.
  Editor Kanan
  Huzairi Harun (ezree)

  ReplyDelete